Ophavsret og brug af billeder på studiet og i undervisning
Billeder er i udgangspunktet beskyttet af ophavsretten - det gælder både fotografier, illustrationer, grafikker og kunstværker. Selvom de lægger frit tilgængeligt online, er de stadig beskyttet og må i udgangspunktet ikke bruges uden tilladelse.
Heldigvis har KEA en licensaftale med VISDA (Visuelle Rettigheder Danmark), som giver både undervisere og studerende mulighed for at bruge billeder i undervisning og opgaver, uden at skulle bekymre sig om at indhente tilladelser hver gang. Vær opmærksom på, at aftalen kun dækker intern brug af billeder og at enkelte kunstnere er undtaget for aftalen – se listen her! Bruger du billeder på eksempelvis hjemmeside eller plakater, der kan tilgås udenfor KEA, dækker licensen ikke og du er underlagt gældende regler om ophavsret.
Her på siden kan du læse, hvad du må og ikke må, når det kommer til brug af billeder i forskellige uddannelsesmæssige sammenhænge.
Billeder til intern brug
Takket være vores VISDA-licens har undervisere og studerende gode muligheder for at bruge billeder internt i undervisningssammenhæng. VISDA-licensen dækker nemlig alle frit tilgængelige billeder fra internettet. Selv om de stadig er beskyttet af ophavsretten, kan du frit benytte dem sammenhæng med studiet og i uddannelsesregi.
Licensen tillader følgende interne anvendelser:
- Brug af billeder i studenteropgaver og afleveringer
- Integration af billeder i præsentationer til undervisningsbrug
- Brug af billeder i forberedelsesmaterialer og lektier
- Deling af billedmateriale med andre undervisere og studerende - også fra andre uddannelsesinstitutioner med VISDA-licens
- Anvendelse af billeder i plancher, collager og lignende undervisningsmaterialer
NB: billeder fra billeddatabaser kan være underlagt andre licensbetingelser, så husk altid at læse dem inden du bruger billedet!
Billeder til ekstern brug
Vil du bruge billeder til ekstern brug, er reglerne mere restriktive.
Ekstern brug omfatter blandt andet:
- Billeder på hjemmesider
- Brochurer og plakater
- Opslag på sociale medier
- Offentligt tilgængelige publikationer
Vil du bruge billeder til ekstern brug, kræver det enten tilladelse direkte fra ophavspersonen, eller at billedet er udgivet under en licens der tillader, at du må bruge det. Du kan enten købe et billede via en billedbank, der giver licens til at bruge det, eller vælge et billede der er udgivet under en fri licens (eksempelvis en Creative Commons-licens) eller er i public domain (ophavsretten er udløbet eller opgivet).
Det er altid dit ansvar at sikre, at du har de nødvendige rettigheder, når du bruger billedmaterialet eksternt. Vær særligt opmærksom på, at billeder fundet via Google-søgninger eller lignende ikke automatisk må bruges eksternt, selvom vi har en VISDA-licens.
Hvor finder jeg billeder og hvad skal jeg se efter?
Afhængig af, om billederne skal bruges internt eller eksternt, har du forskellige muligheder, som du kan læse om her.
Billeder til intern brug
Med VISDA-licensen kan du bruge stort set alle billeder fra internettet til interne undervisningsformål. Det betyder, at du kan:
- Søge efter billeder via DuckDuckGo, Google, Bing og andre søgemaskiner
- Bruge billeder fra nyhedssites, blogs og andre websteder
- Anvende billeder fra sociale medier
NB: Vær dog opmærksom på, at hvis du bruger billeder fra særlige tjenester bag betalingsmure, skal du tjekke disse services' egne brugervilkår, da de kan indeholde særlige begrænsninger.
Billeder til ekstern brug
Skal du finde billeder til ekstern brug, har du flere forskellige muligheder - billedbanker med åbne licenser, Creative Commons-licenserede og AI-genererede billeder - som du kan læse mere om her.
Gratis billedbanker med åbne licenser
Der findes gratis billeddatabaser med materiale du kan anvende frit. De slår sig typisk op på at materialet er royalty free og copyright free og eksempler på denne type billeddatabase er:
Betalte billedbanker
Du har også mulighed for at vælge en betalt billedbank. Eksempler på disse er
Creative Commons-licenser
Creative Commons (CC) er en særlig type af licenser, der gør det nemt at identificere, hvilke rettigheder en ophavsperson har givet til sit værk – og hvordan du må bruge det. Når du leder efter billeder, bør du være opmærksomme på følgende CC-licenser:
- CC0 (Public Domain): Værket kan bruges frit til alle formål
- CC BY (Navngivelse): Værket må bruges frit, så længe I krediterer skaberen
- CC BY-SA (Navngivelse-DelPåSammeVilkår): Værket må bruges, så længe I krediterer skaberen og deler eventuelle ændringer under samme licens
- CC BY-ND (Navngivelse-IngenBearbejdelse): Værket må bruges med kreditering, men må ikke ændres
- CC BY-NC (Navngivelse-IkkeKommerciel): Værket må bruges med kreditering, men kun til ikke-kommercielle formål
Vær opmærksom på, at licenser med "NC" (Ikke-kommerciel) kan være problematiske selv for uddannelsesinstitutioner, hvis billederne bruges i sammenhænge, der kan opfattes som kommercielle (fx markedsføring).
Du kan læse mere om Creative Commons licenserne her: https://creativecommons.org/share-your-work/cclicenses/
Hvor kan jeg finde Creative Commons billeder?
- Du kan finde billeder udgivet under en CC licens med diverse billede-søgemaskiner (f.eks. DuckDuckGo, Google og Bing) – se efter License eller Usage Rights som filtreringsmulighed:
- Flickrs’ Creative Commons-sektion: https://www.flickr.com/creativecommons/
- Søgemaskine for Creative Commons materialer: https://search.creativecommons.org
AI-genererede billeder
AI-genererede billeder er et relativt nyt område med noget mere uklare ophavsretslige forhold, for mange af modellerne er trænet på ophavsbeskyttet materiale og hvem har egentlig rettighederne over et AI-generet billede? Der er mange både etiske og juridiske problematikker og spørgsmål, der stadig mangler at bliver besvaret. Hvad du for nuværende må med et AI-skabt billede afhænger faktisk af, hvilken specifik AI-tjeneste der er brugt til at lave billedet. Nogle tjenester giver brugeren fulde rettigheder, mens andre beholder visse rettigheder.
Husk derfor altid at læse aftalevilkårene for den tjeneste du bruger, for at sikre dig at du må bruge billedet til det formål du ønsker.
Husk kilden!
Uanset om du bruger billeder internt eller eksternt, er det god praksis at kreditere ophavspersonen, når det er muligt. Du kan gøre dette ved at angive:
- Navnet på fotografen/kunstneren
- Titel på værket (hvis tilgængeligt)
- Kilden, hvor billedet er fundet (database eller url)
- Licenstype (fx "CC BY 4.0")
Ved intern brug under VISDA-licensen er kreditering ikke et juridisk krav, men det er stadig rigtig god praksis at kreditere skaberne af de billeder du bruger.
Spørgsmål?
Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os på biblioteket – bibliotek@kea.dk