Regler for kopiering
Hvad må jeg egentlig dele og hvordan?!
Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i reglerne for ophavsret, kopiering og deling. KEA har sammen med de andre Erhvervsakademier en kopiaftale med CopyDan, der giver dig mulighed for at kopiere og dele materiale med dine studerende og kollegaer.
Her på siden har vi derfor oplistet nogle punkter, du som underviser skal være ekstra opmærksom på, når du indscanner og deler materialer.
Husk, at du ved tvivlspørgsmål altid kan rette henvendelse til biblioteket!
6 væsentlige punkter
-
1. Deling af indhold fra bøger
Hvis du vil dele indhold fra bøger med dine studerende, så gælder 20/30-reglen. Det betyder, at du må dele op til 20 % af en bog, så længe det kopierede sidetal ikke overstiger 30 sider.
Eksempel 1: Hvis en bog er på 80 sider, så må du tage kopi af op til 16 sider (20 %)
Eksempel 2. Hvis en bog er på 235 sider, må du dog kun tage max 30 sider, selvom det udgør mindre end 20 %, da de 30 sider aldrig må overstigesDu kan vælge at dele teksten i fysisk form, men det er også muligt at dele den digitalt på Fronter eller Teams, men ikke over mail eller på sociale medier.
-
2. Deling af indhold fra en tidsskriftartikel
Hvis du vil dele indhold fra et tidsskrift, så gælder 20/30-reglen også. Et tidsskrifts omfang beregnes ud fra samtlige udgivelser indenfor et kalenderår. Det er altså maks 20% eller 30 sider for en udgivet årgang - ikke i en enkelt udgave.
NB! Se 3. Deling af avisartikler nedenunder for nærmere info om dagblade og aviser - der er særlige retningslinjer for dette.
Du kan vælge at dele teksten i fysisk form, men det er også muligt at dele den digitalt på Fronter eller Teams, men ikke over mail eller på sociale medier.
-
3. Deling af avisartikler
Ifølge KEAs Copydan-aftale kan du dele en avisartikel digitalt med andre på KEA - så længe du overholder de almene betingelser i aftalen med avisudbyderen.
Dette betyder at du kan dele de avisartikler du måtte finde f.eks. via Infomedia med andre i forbindelse med din undervisning. Du må dog ikke dele indhold fra f.eks et Politiken-abonnement der er indgået som privatperson.
-
4. Det er altid smart at LINKE!
Du kan uden problemer linke til tekster på nettet både fra Fronter eller fra mail. På denne måde undgår du at lave en kopi af selve teksten, og du behøver heller ikke at forholde dig til antal sider og 20/30-reglen.
Dette gælder selvfølgelig også for tekster fra tidsskrifter og e-bøger, som vi abonnerer på digitalt, og som kan tilgås via det digitale bibliotek på kea.dk.
NB: Uanset hvad du deler, så husk altid kildehenvisning på kopien: Titel, forfatter, forlag/udgiver samt udgivelsesår.
-
5. Deling af billeder
Qua den aftale erhvervsakademierne har indgået med VISDA kan du frit benytte alle billeder fra internettet – ligesom du må indscanne billeder fra bøger, postkort, ugeblade mv. til brug i din undervisning. Husk blot kildehenvisning.
Undtaget herfra er billeder fra professionelle billeddatabaser.
Desuden er en (meget lille) gruppe fotografer og billedkunstnere undtaget – se listen i link forneden.Billederne må kun bruges til undervisningsbrug og må ikke udveksles med andre end KEAs studerende og ansatte – ligesom der heller ikke må manipuleres med billederne.
Du kan dele billederne via Fronter (ikke mail/sociale medier). Husk at du også ved deling af billeder med fordel kan bruge ”link-metoden”, hvis du ønsker at dele via mail.
NB: Via biblioteket på bibliotek.kea.dk er der adgang til billeddatabasen Colourbox. Disse billeder er ophavsretsfrie og må gerne manipuleres (ændres/beskæres).
-
6. Kopiering til eget brug
Som underviser har du, ligesom KEAs studerende, mulighed for at kopierere fra bibliotekets bøger.
Du skal dog være opmærksom på 20/30-reglen, og du må kun kopiere 20 procent af bogen, eller max 30 sider.
Du kan læse mere her: https://www.tekstognode.dk/undervisning/erhvervsakademier/
Aftaler om ophavsret og webcast
Hvis du vil vide mere (detaljeret) om, hvilke ophavsretlige regler, der gør sig gældende på KEA, så er der her link til de gældende regler:
Fulde aftale med Copydan Tekst & Node
Liste over fotografer/ billedkunstnere, der er undtaget reglen om brug af billeder (VISDA)
Aftale om ophavsret til eget undervisningsmateriale - KEA, 2017