Eksamen og præsentation

Det bliver måske ikke nemt. Men det vil være det hele værd!

For nogen studerende er eksamen en spændende dag. Nu kan de endelig vise, hvad de har lært, mærke suset og få den anerkendelse de fortjener – for andre er eksamen derimod forbundet med stor nervøsitet, og måske manglende viden om, hvordan man bedst griber eksamen og den mundtlige præsentation an.

Her på siden kan du få gode råd til præsentationsteknik, og hvordan du opnår en vellykket eksamensoplevelse både før, under og efter.

Eksamen

Hvordan forbereder jeg mig til eksamen?

Det er naturligt at være nervøs til eksamen.

Men hvordan får du styr på nervøsiteten, så den ikke styrer dig?

Her får du idéer og vejledning til hvordan du selv kan arbejde med nervøsiteten, så den holdes nede på et fornuftigt niveau og ikke kommer til at hæmme dig til eksamen.

Nervøsitet er noget individuelt og personligt, men der er mange ting du selv kan bearbejde med og gøre noget ved. Så du skal bare finde ud hvad der virker netop for dig.

Heldigvis er der også nogle generelle ting, som gælder for alle. F.eks. hjælper det ofte at forberede sig grundigt, ikke bare på det faglige men også på selve eksamenssituationen.

Ligeledes er det nyttigt at forstå sin egen uro og kende til teknikker, der kan få kroppen til at forebygge eller dæmpe nervøsiteten.

Det er også godt at vide hvor man skal søge hjælp, hvis nervøsiteten tager et omfang man ikke selv kan kontrollere.

For nervøsitet er noget man kan arbejde med - og blive god til at håndtere.

Før eksamen

Hvad kan jeg gøre før eksamen?

Før du skal til eksamen, er det en god idé at sætte dig ind i rammerne for eksamen. Det betyder, at du skal læse studieordningen og prøverammen, så du ikke skal gætte, hvad der kræves af dig. Når du ved, hvad der forventes af dig, bliver du mindre nervøs, og det giver plads til at fokusere på indholdet.

Giv din hjerne en mulighed for at koble af. Hold fri aftenen inden eksamen og få en god nats søvn. Eksamen vil altid været et øjebliksbillede, og siger aldrig noget endegyldigt om dig som person eller dine fremtidige jobmuligheder.

"Du kan ikke fuldstændigt styre dit følelsesliv, men der er nogle teknikker, du kan bruge til at afhjælpe nervøsiteten"

"Træn dit oplæg flere gange. Gerne foran én, der ikke kender dit fag"

Mundtlig eksamen

Hvad skal jeg gøre til eksamen?

Hvis du dagen for din mundtlige eksamen vågner i god tid, så lav noget praktisk eller gå en tur. Lad være med at prøve at læse lidt ekstra inden eksamen. Det skaber uro, og du får sandsynligvis ikke meget ud af det.

Når du kommer ind til eksaminator og censor, så prøv at huske på, at de også bare er mennesker. De kender helt sikkert selv til nervøsitet og præstationsangst. Og hvis du føler dig nervøs, så vær åben om det.

"Nervøsitet i sig selv er ikke en dårlig ting. Det er dit faglige niveau, der skal bedømmes, og ikke dig som person"

"Du må gerne bede om hjælp, f.eks. ved at få uddybet et spørgsmål, du ikke forstår"

Skriftlig eksamen

Hvordan får jeg god skriftlig eksamen?

Til den skriftlige eksamen skal du sørge for at komme i god tid. Orienter dig i lokalet og find dig godt til rette på din plads. Pak de ting ud, som du ved, du vil få brug for. Læs opgaven igennem og disponer din tid. Tænk over, hvor mange spørgsmål, der er, og hvor lang tid, du kan bruge på hvert spørgsmål. Hvis du kører fast i noget, så lad det ligge og gå videre til noget andet. Så kan du vende tilbage senere med friske øjne.

Vælg også noget tøj, som du føler dig godt tilpas i. Husk, at du skal sidde ned i lang tid til en skriftlig eksamen, så tøjet skal også være behageligt at sidde i.

"Sørg for at have styr på, hvad du skal have med til eksamen - f.eks. bøger og materialer"

"Læs opgaven igennem og disponer din tid"

Online eksamen

Hvordan går jeg til eksamen online?

En online eksamen er på mange punkter ligesom en almindelig, mundtlig eksamen. Du skal ligesom til en normal eksamen have forberedt dig grundigt inden, og have sat dig ind i både studieordningen og eksamensrammen, så du ved, hvad der forventes af dig.  
Selvfølgelig foregår en online eksamen lidt anderledes end en normal eksamen. Udskiftningen af det fysiske rum med et virtuelt gør, at du skal fokusere og lægge vægt på lidt andre ting end du normalt ville skulle gøre.

"Sæt dig grundigt ind i krav og formalia til online eksamen"

"Afprøv teknikken inden eksamen, og sørg for at have de ting du gerne vil præsentere klar"

"Vis dig selv fra din bedste side. Ryd op og klæd dig pænt på, ligesom til en almindelig eksamen"

Efter eksamen

Hvad kan jeg gøre efter eksamen?

Eksaminators og censors feedback er deres input til, hvordan du kan hæve dit faglige niveau. Husk på, at det ikke er en personlig kritik, hvis noget ikke går så godt. Det er ikke dig som person, der er noget galt med. Når eksamen er kommet lidt på afstand, så sæt dig ned og overvej, hvad der gik godt og mindre godt, og hvad du eventuelt kan gøre anderledes næste gang.

Har du været til gruppeeksamen, så er det en god idé at evaluere jeres feedback sammen. Måske er der noget ved eksamen eller feedbacken, der er uklart for dig, og som dine gruppemedlemmer kan uddybe for dig. Eller omvendt.

"Det er en god idé at skrive feedbacken ned. Du kan nemlig bruge den næste gang, du skal til eksamen"

"Har du været til gruppeeksamen, så er det en god idé at evaluere jeres feedback sammen"

Præsentationsteknik

Hvordan præsenterer du til eksamen?

Inden du skal op til en mundtlig eksamen, så er det en rigtig god ide, at du har sat dig ind i rammerne for eksamen. Altså, hvad bliver du konkret eksamineret i, og hvad har du af tid til din egen præsentation. Ligeledes er det vigtigt, at du har læst din opgave grundigt igennem, så du let kan genkalde dig de væsentligste pointer, og redegøre for evt. små fejl i opgaven. Husk, at hvis du opdager graverende fejl, så er det en god ide at inddrage disse i din præsentation, og fortælle hvordan du ville gøre det anderledes nu.

Kom i god tid inden eksamen, pust ud, og find dig tilrette inden du skal ind og eksamineres. Se din præsentation som din mulighed for at fortælle præcis, hvor god du er, når du er allerbedst. Husk, at være smilende og venlig, når du kommer ind, da det skaber tillid og tryghed i rummet

Hvis du laver en PowerPoint til eksamen, så gør dig umage, øv din præsentation, understreg dine budskaber og vær helt præcis på tiden. Dine argumenter skal være baseret på teori, og undgå så vidt mulig talesprog og slang, da det underminerer den faglighed du gerne vil skabe.  Sidst men ikke mindst vis, at du er optaget og interesseret i dit stof – det viser dit engagement og det smitter.

Hvis du er nervøs, når du kommer ind eller klappen går ned, så sig det højt, og stol på at eksaminator og censor nok skal hjælpe dig tilbage på sporet!

"Sæt dig ind i rammerne for eksammen"

"Læs din opgave grundigt igennem inden du skal op"

"Hvis du opdager graverende fejl, så tag dem med i din præsentation"

"Dit sprog skal være fagligt og uden slang"

"Øv din præsentation, så dine budskaber står skarpt"

Her kan du finde små beskrivelser og videre inspiration til brug af de værktøjer, der bliver henvist til her på siden. Bemærk, at alle tjenesterne er gratis, men nogle kræver, at man opretter en bruger.

BØGER

  • Talegaver, mundtlig fremstilling for studerende  
  • Træn dig til en god eksamen  
  • A student's guide to presentations, making your presentation count     
  • Pitch perfect, how to say it right the first time, every time     

Planlægning, viden og forberedelse er vigtige nøgler til at dæmpe nervøsiteten ved eksamen