Research

Søg og du skal finde

Sidder du ofte fast og søger i ring? Vær indstillet på, at god research tager tid! Du har sikkert oplevet at blive overvældet over mængden af søgeresultater eller ikke at kunne finde præcist det, du leder efter.

Informationssøgning er en proces, hvor man løbende skal danne sig overblik, søge og vurdere sine resultater. Du vil gennem hele processen skulle stille dig selv følgende spørgsmål: Søger jeg de rigtige steder? Har resultaterne det rigtige vidensniveau? Kan jeg bruge Google til at finde flere søgeord og fagtermer? Hvad så hvis Google ikke er nok? Er jeg kildekritisk nok?

Systematik

Hvordan kommer jeg godt i gang?

Inden du starter med at søge, er det vigtigt, at du danner dig et overblik over dit emne. Det er tidsbesparende i længden at bruge lidt tid og energi på systematisk forarbejde. Det er derfor altid en god ide at lave et mindmap, hvor du med udgangspunkt i din problemformulering nedbryder dit emne i relevante delemner og søgeord.  Da det er svært at vide, hvilke ord forfattere benytter i deres tekster, skal du ligeledes huske at finde synonymer, relevante fagtermer og oversættelser til dine emner.

Det er også altid smart at benytte sig af såkaldt kædesøgning, hvor en god kilde fører dig videre til andre gode kilder indenfor dit emne. Her bruger du kildens litteraturliste som springbræt til anden interessant viden. I den sammenhæng kan det også være brugbart at tjekke, hvad forfatteren til en relevant kilde ellers har skrevet – det kunne jo være, at han/hun havde mange artikler/bøger om emnet på samvittigheden.

"Lav et mindmap: Nedbryd dit emne i delemner"
"Brug synonymer: Økologisk → Grøn → bæredygtig"
"Oversæt dine søgeord: Bæredygtig → sustainable"
"Bliv inspireret af de kilder lærebogen har brugt"

Søgemaskiner

Hvordan bruger jeg google bedst?

Det er altid en god ide at orientere dig om dit emne på Google - men husk, at der kun er adgang til mindre end 15% af den samlede information på internettet gennem Google. Resten ligger bag betalingsvægge, og kan kun tilgås eksempelvis gennem bibliotekets licensbetalte databaser.

Når det er sagt, så er der dog en nem måde, hvorpå du kan gøre dine Google-søgninger mere effektive, ved blot at benytte nogle få søgekoder. Søger du eksempelvis efter artikler eller rapporter, kan du bruge søgekoden filetype:pdf sammen med dit søgeord, så får du nemlig kun hits i pdf-format, hvilket er det format som artikler og rapporter ofte findes i på Google. 

Ønsker du derimod kun at få hits fra en bestemt virksomhed, kan du med fordel bruge søgekoden site: sammen med virksomhedens url. Skriv f.eks. site:dtu.dk, og få kun hits fra DTU (Danmarks Tekniske Universitet).

Husk, at Google primært giver adgang til kilder på formidlende og fagligt niveau, hvis du ønsker videnskabelige artikler, så skal du anvende Google Scholar eller videnskabelige artikeldatabaser.

Vær opmærksom på, at Google bruger cookies og kan huske dine tidligere søgninger, hvilket kan påvirke dine søgeresultater. Husk, derfor også at bruge andre søgemaskiner som DuckDuckGo eller Bing for at sikre, at du kommer hele vejen rundt.

"Brug google søgekoder, som f.eks. site og filetype til at forbedre din søgning"
"Brug alternativer til Google, som f.eks. DuckDuckGo eller Bing"

Databaser

Hvordan søger jeg i databaser?

Meget af den viden, der findes via Google og andre søgemaskiner er gemt bag betalingsmure, abonnementsordninger m.m. Det er derfor vigtigt, at du har kendskab til de bøger og artikler KEA Bibliotek kan give dig adgang til via bibliotekskataloget.

KEA Bibliotek giver ligeledes adgang til en række digitale databaser med: statistikker, forskningsartikler, e-bøger og specialviden.

Vær opmærksom på, at søgning i disse databaser er lidt anderledes end på Google. Du skal blandt andet stave fuldstændig korrekt, og du kan med fordel anvende avancerede søgeteknikker, da det giver dig mulighed for at styre din søgning bedre.

Avancerede søgeteknikker

AND

Brug AND mellem dine søgeord, når du vil have hits, hvor begge ord forekommer:
Eks. Bæredygtighed AND Tøj. Her søger du kun på resultater, hvor både bæredygtighed og tøj indgår.

OR

Brug OR, når du vil søge med mange synonymer.
Eks. Bæredygtighed OR Økologi. Her søger du både på hits med bæredygtighed og økologi, og hits, hvor kun et af begreberne optræder.

NOT

Brug NOT, når du vil udelukke særlige søgeord. Eks. Bæredygtighed NOT Genbrug. Her søger du på bæredygtighed, men ikke noget om genbrug.

Frasesøgning

Brug frasesøgning, hvis dine søgeord skal stå sammen.

Eks. “Mette Frederiksen”, her søger du kun på Mette Frederiksen, og ikke på alle, der hedder Mette eller Frederiksen.

Trunkering

Brug trunkering med en *, hvis du vil søge på mange forskellige endelser af dit søgeord.

Eks. Sustain*. Her søger du både på sustainable, sustainability, sustains og sustained m.m.

"Brug bibliotekskataloget til at søge i alle bibliotekets materialer"
"Anvend databaser når du søger efter viden på fagligt og videnskabeligt niveau"
"Brug avancerede søgeteknikker til at forbedre din søgning"

Videnskabelige artikler

Viden på højeste niveau, tak!
søgning i bibliotekets base

Hvis du vil have viden på det højeste vidensniveau, så skal du have fat i videnskabelige artikler. KEA Bibliotek har adgang til en stor mængde videnskabelige artikler. Når du søger i bibliotekskataloget, skal du blot huske at vælge filteret peer reviewed, så får du kun videnskabelige artikler.

Du kan også bruge databasen videnskabeligeartikler.dk, hvor du kan bestille videnskabelige artikler hjem til dit eget folkebibliotek. Det eneste det kræver er, at du er oprettet som låner på et folkebibliotek. Databasen dækker alle danske universitetsbibliotekers artikelsamlinger, og det er ganske gratis at benytte (OBS: videnskabeligeartikler.dk er midlertidigt lukket til medio 2020).

Endelig er det også muligt at bruge Google Scholar, der er Googles videnskabelige søgemaskine. Du risikerer dog at møde en betalingsmur, hvor du skal betale for at få fingrene i artiklen.

Husk, at du altid kan booke researchvejledning på KEA Bibliotek, hvis du har brug for input til din research.

"Anvend "peer reviewed" til at finde videnskabelige artikler i bibliotekskataloget"
"Find videnskabelige artikler på Google Scholar og videnskabeligeartikler.dk"

Ny viden

Hvordan holder jeg mig opdateret?

Når du er studerende, får du selvfølgelig viden gennem pensum og undervisning, men det er også en god ide at holde dig opdateret om dit fag og den nyeste viden på egen hånd. Dette gøres nemmest ved at identificere relevante aktører. Det kan være brancheorganisationer, fagforbund, institutter, uddannelsesinstitutioner, enkeltpersoner m.m.

Du kan gøre faglig viden til en integreret del af dit daglige vidensflow ved at benytte nyhedsbreve, RSS-feeds eller SoMe som f.eks LinkedIn, blogs og websider. Hold øje med gratis konferencer, webinarer, kurser m.m. Og husk at dele den gode viden med dine medstuderende!

"Find de relevante aktører inden for dit fagområde"
"Hold øje med nye trends og tendenser"
"Gør faglig viden til en integreret del af dit nyhedsflow"