Afgrænsning
Når du afgrænser din søgning fungerer det både som et værktøj til at definere dit problemområde, og som en effektiv søgestrategi til at finde den rette litteratur. Afgrænsningen hjælper dig, kort sagt, til at indsnævre dit problemområde og definere det skarpere.
Du kan afgrænse på forhold som: årstal, geografi og publikationsformer.
Geografi
Når du afgrænser i forhold til geografi, så tager du aktivt stilling til, om det er vigtigt for dit resultat at inddrage viden fra hele verden, eller om du kun vil fokusere på litteratur fra Skandinavien, Europa eller den vestlige verden. I denne forbindelse kan det være en god ide, at du beskriver dine overvejelser og dermed argumenterer for, hvilken betydning det kan have for den viden du fremfinder.
Årstal
Årstalsafgrænsning kan hjælpe dig til hurtigere at fremsøge den nyeste viden, og udelukke en masse støj fra eventuel forældet viden. Samtidig med, at du ved årstalsafgrænsning ligeledes aktivt må overveje, hvilken betydning det vil have i forhold til den viden du fremsøger.
Publikationsform
Endelig kan du også på langt de fleste databaser vælge, hvilken publikationsform du vil koncentrere din søgning omkring. Er du eksempelvis på jagt efter artikler eller vil du også inkludere bøger. Valg af publikationsform kan gøre en stor forskel på dine resultater, idet ny forskningsviden oftest udkommer som tidsskriftsartikler, hvorimod bøger i højere grad indeholder faglig viden eller forskningsviden, der er bearbejdet og omskrevet til bogform.
Vær dog opmærksom på, at du ved afgrænsning frasorterer en mængde viden. Det er derfor tilrådeligt at afprøve dine søgninger både med og uden afgrænsninger for bedre at kunne vurdere de fremfundne resultater. Vær ligeledes opmærksom på at forholde dig kritisk til den nyeste viden, og ikke bare acceptere den nyeste som den bedste. Dette skal ses i lyset af, at man i sin lektoranmodning, sine projekter og undervisning som udgangspunkt skal inddrage og forholde sig til den nyeste forskning – men det skal stadig være ud fra et kritisk synspunkt, og argumentér gerne hvorfor du forkaster eller vælger at anvende den nyeste viden.